Kedvencem, a rakott bolognai

Szintén édesanyám receptje. És bár nem szívlelem a tésztát, de ez kifejezetten a kedvencem. Imádom.

Hozzávalók:
  • egy csomag makaróni 
  • 500 g darálthús (nálam sertés)
  • 3-4 dl paradicsomlé vagy sűrítmény
  • 1 paradicsom
  • 1 paprika
  • 1 kisebb hagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • oregánó
  • só és bors
  • 2 dl ketchup
  • 1 tk piros paprika
  • 330 g tejföl
  • 20 dkg sajt (trappista)
Elkészítés:
A hagymákat apróra vágjuk, olajon megpirítjuk. Rádobjuk a husit és szintén addig pirítjuk amíg szép színt nem kap. Lehúzzuk a tűzről, pirospaprikát hintünk rá és átkeverjük. Vissza a tűzre. Utána beletesszük a kicsumázott paprikát és paradicsomot. Ha egészben tesszük bele, egészben ki is lehet emelni. Ha szeretünk ráharapni, karikázzuk fel őket és hagyjuk a raguban. A paradicsomlét szintén hozzáöntjük, fűszerezzük. HA azt érezzük, hogy kell még szaft, lé, akkor nyugodtan öntsünk hozzá plusz paradicsomlevet. Összefőzzük, majd hozzáadjuk a ketchupot is, lehet amúgy ízlés szerint. Ezzel is főzzük még legalább 5 percet.

A tésztát sós vízben kifőzzük, mialatt a husi készül.

Amikor a husi és a tészta is kész, akkor egy mély jénaiba öntjük őket és alaposan összekeverjük. HA sok a tészta, akkor nem kell mind bele. Ki mit szeret, ha szeretjük, hogy szaftos s húsos, akkor szerintem a tészta 3/4-e elég. Mindenhol ugyanannyi ragu legyen, egyengessük el.
Megkenjük a tetejét a tejföllel, rászórjuk a lereszelt sajtot és mehet a sütőbe. Alufólia alatt sütjük jó 20 percet, majd utána levesszük a fóliát és megpirítjuk a sajtot. Hagyjuk kihűlni. Ketchuppal fogyasztjuk. Vagy kinek mire van igénye. :) A képek magukért beszélnek. ;)
Sütőt elő kell melegíteni, alsó-felső sütés, 180 fok




Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hamis Stroganoff (gomba nélkül)

Kukoricás-tejszínes karaj szeletek

Pestós csirkecomb, zöldséges bulgurral