Tejben - vajban sült kakas

Anyukám receptje, én csak egy kicsit feltúrbóztam. :)

Hozzávalók:
  • 1 egész kakas darabjaira vágva (alsó és felső comb, szárnyak, mell, esetleg máj, szív)
  • 1 rúd fokhagymás fűszervaj (én Megglet használtam)
  • 2 fej fokhagyma
  • 3-4 dl tej
  • só, bors
  • egy magas falú tepsi 


Elkészítés:

A fűszervajat felkarikázzuk és egy tepsi aljában helyezzük úgy, hogy mindenhová jusson.
A kakast fűszerezzük sóval borssal. A fűszervajra fektetjük a kakas darabokat és a megpucolt fokhagyma gerezdeket. Bőségesen szórjuk meg fokhagymával, jusson ebből is mindenhová.
A tejet ráöntjük a kakasra. Kb. a tepsi háromnegyedéig öntjük, mivel ha elkezd forrni, félő, hogy kifolyik a tepsiből. Pont emiatt jó szorosan le kell fedni alufóliával is.
Alsó-felső sütésen addig sütöm alufólia alatt, amíg a hús meg nem puhul. Ez lehet akár 1,5 - 2 óra is. Az első órában 150 C foknál ne tegyük magasabbra a hőfokot, nehogy kiforrjon a tej. Utána már mehet feljebb. Ha megpuhult a hús, akkor a tetejét megpirítom. Ilyenkor már leveszem az alufóliát.
Nem egy gyors étel, de nagyon finom. Arra ügyeljünk, hogy a kakas rágósabb hús és az a része, ami kilóg a tejből, nem fog sajnos vajpuhává főni, sülni.
Ha esetleg belsőséget is szeretnék beletenni, akkor a májat elég a sütési idő felénél beletenni, mivel ha túlsütjük, megkeményedik.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hamis Stroganoff (gomba nélkül)

Kukoricás-tejszínes karaj szeletek

Pestós csirkecomb, zöldséges bulgurral