Cukkini szezon

Mióta tart a cukkini szezon, minden héten készül valamilyen cukkinis étel. Otthon, anyuéknál töltött cukkini volt, nálam pedig rántott cukkini, majd cukkinis lecsó. Bevallom, kezdem már kicsit unni, akármennyire szeretem is, hogy majdnem 3 hete hetente többször kerül az asztalra. Viszont  anyósjelöltetemtől újfent kaptam 2 kisebb darabot, így muszáj volt felhasználnom őket. Utálok ételt kidobni, még jó, hogy van egy kutyánk, így neki szoktam adni, amit mi már nem tudunk elpusztítani. Egy két fős háztartásban elég sokszor van ilyen. Vagy én főzök túl sokat, vagy túl keveset eszünk...

De térjünk vissza a cukkinikhez! Mivel kint 40 fok, a lakásban 30 volt, nem volt kedvem a tűzhely mellett órákat álldogálni, sőt, felet sem volt kedvem, de a "Zuram" éhes volt... Így olyan ételre vágytam, amit csak bevágok a sütőbe, ott hagyom és foglalkoznom sem kell vele. Mivel a spejzban is annyira meleg volt, hogy a hagyma és a krumpli lassan önálló életre kelt, muszáj volt őket is felhasználom, a teljes pusztulás előtt. Így született meg az ötlet, hogy összedobok mindet és lesz, ami lesz. Tehát az első felhasználási javaslatom:
Tepsis, zöldséges csirke

Hozzávalók:
  • Egy egész csirkemell
  • 4 db közepes krumpli
  • 2 fej lila- és 2 fej vöröshagyma
  • 2 db kisebb cukkini
  • 2 db nagyobb répa
  • 1 csomag bacon
  • olívaolaj
  • só, bors, fűszerek ízlés szerint
  • víz
  • 10 gerezd fokhagyma
Elkészítési idő: 90 perc + előkészület 
 A csirkemellet kicsontozom, leszedem a bőrét, megmosom, tehát a szokásos. :)
Felvágom nagyobb kockákra, de nem sózom be. Az összes zöldséget felszeletelem, mindegyiket nagyobb, vastagabbra kockákra, karikákra. A fokhagymát én egészben tettem bele, de ez ízlés kérdése. :)
Beleteszem a husit és a zöldségeket egy olívaolajjal kikent tepsibe, majd fűszerezem őket. Én sót, fehérborsot és egy kis vegetát használtam. Kézzel összeforgatom az egészet és kb. 1 deci vízzel felöntöm őket. Szerintem így könnyebben és jobban megpuhulnak, párolódnak a zöldségek. Végül a tetejére ráfektetem a bacon szeleteket és az egészet lefedem alufóliával. 1 órára alsó-felső sütésre rakom, 180-200 fokra. A sütőt előtte előmelegítettem. 1 óra után leveszem a fóliát és légkeveréses funkción sütöm tovább, amíg a víz el nem fő alóla és a zöldségek teteje el nem kezd pirulni.

Köretnek én tejfölös uborkasalátát készítettem hozzá, de szerintem a sok zöldség miatt nem szükséges hozzá plusz köret.

A második felhasználási javaslat majd a következő posztban. ;)

Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hamis Stroganoff (gomba nélkül)

Kukoricás-tejszínes karaj szeletek

Pestós csirkecomb, zöldséges bulgurral