Epres, túrós piskótatekercs, fehércsokival
A családi összejövetelre készítettem el ezt a süteményt és nagy sikert aratott. 30 perc alatt elfogyott.
Hozzávalók a piskótához:
Először a piskótát készítjük el. A tojásokat a cukorral habosra kevertem. A lisztet és a kakaóport összekevertem és apránként belekevertem a tojásos masszába. Végül az olajat is beletettem. Óvatosan dolgoztam. Egy nagy tepsit sütőpapírral kibéleltem, rászóltam a csokicseppeket, úgy, hogy mindenhová jusson, majd erre ráöntöttem a tésztát. Elegyengettem, hogy mindenhol egyformán legyen a massza és 10 perc alatt készre sütöttem. Mikor kisült, még melegen feltekertem és így hagytam kihűlni. Én még sütőpapírral együtt tekertem fel, de legközelebb azt leveszem és konyharuhába fogom tekerni, mivel így a csoki ráragadt a papírra.
Amíg hűl a piskóta, jöhet a tölteték.
A tejszínt habbá vertem. Egy külön tálban kikevertem a túrót a cukrokkal és az ecettel. Ha nagyon darabos a túró, akkor érdemes áttörni, vagy szétnyomkodni. A tejszínt belekevertem a túrós masszába. Az epret megmostam, kicsumáztam és utána darabokra vágtam. A joghurtot összekevertem a zselatinnal és felmelegítettem. Fontos, hogy nem szabad forralni, csak felforrósítani. Langyosra hűtöttem. Amikor langyos lett, belekevertem a túrós, tejszínes krémbe.
A piskóta közben langyosra hűlt, így kitekertem, leszedtem róla a papírt és rákentem a tölteléket. Mivel a zselatin gyorsan köt, így nem árt tempósan dolgozni a krémmel. A krémmel megkent piskóta egyik hosszabbik oldalára tettem az epreket és így tekertem fel a piskótát. Így az eper a piskóta közepébe került és nem mindenhová. Nekem így jobban tetszett.
Sajnos kicsit megtört a sütim teteje, mivel annyi tölteléket tettem bele, hogy nem bírta el a tészta. :)
Egy éjszakára hűtőbe tettem.
Tényleg nagyon finom.
Hozzávalók a piskótához:
- 5 db tojás
- 1 ek. kakaópor (lehet kettő is, de én nem akartam most túl kakaósat)
- 15 dkg kristálycukor
- 13 dkg liszt
- 2 ek. olaj
- 10 dkg fehércsokicsepp
- 25 dkg túró
- 20 dkg friss eper
- 3 ek. epres joghurt
- 2,5 dl Hulala habtejszín
- 15 dkg cukor
- 1 csomag zselatin (normális, nem az express)
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 kk. málnaecet (citromhéjjal is helyettesíthető)
Először a piskótát készítjük el. A tojásokat a cukorral habosra kevertem. A lisztet és a kakaóport összekevertem és apránként belekevertem a tojásos masszába. Végül az olajat is beletettem. Óvatosan dolgoztam. Egy nagy tepsit sütőpapírral kibéleltem, rászóltam a csokicseppeket, úgy, hogy mindenhová jusson, majd erre ráöntöttem a tésztát. Elegyengettem, hogy mindenhol egyformán legyen a massza és 10 perc alatt készre sütöttem. Mikor kisült, még melegen feltekertem és így hagytam kihűlni. Én még sütőpapírral együtt tekertem fel, de legközelebb azt leveszem és konyharuhába fogom tekerni, mivel így a csoki ráragadt a papírra.
Amíg hűl a piskóta, jöhet a tölteték.
A tejszínt habbá vertem. Egy külön tálban kikevertem a túrót a cukrokkal és az ecettel. Ha nagyon darabos a túró, akkor érdemes áttörni, vagy szétnyomkodni. A tejszínt belekevertem a túrós masszába. Az epret megmostam, kicsumáztam és utána darabokra vágtam. A joghurtot összekevertem a zselatinnal és felmelegítettem. Fontos, hogy nem szabad forralni, csak felforrósítani. Langyosra hűtöttem. Amikor langyos lett, belekevertem a túrós, tejszínes krémbe.
A piskóta közben langyosra hűlt, így kitekertem, leszedtem róla a papírt és rákentem a tölteléket. Mivel a zselatin gyorsan köt, így nem árt tempósan dolgozni a krémmel. A krémmel megkent piskóta egyik hosszabbik oldalára tettem az epreket és így tekertem fel a piskótát. Így az eper a piskóta közepébe került és nem mindenhová. Nekem így jobban tetszett.
Sajnos kicsit megtört a sütim teteje, mivel annyi tölteléket tettem bele, hogy nem bírta el a tészta. :)
Egy éjszakára hűtőbe tettem.
Tényleg nagyon finom.
Megjegyzések
Megjegyzés küldése