Lasagne

Lasagne, ahogyan mi szeretjük. Anyukám is másik változatot készít, egyszer majd azt is felteszem ide. Az enyém: bolognai alap, csak kicsit magyarosan. :)

Hozzávalók:
  • 500 g darált sertéshús
  • olaj a pirításhoz
  • 1 db répa
  • 1 db fehér répa
  • 1 db vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 10 dkg húsos szalonna 
  • 1 dl víz 
  • oregánó, bazsalikom
  • só, bors
  • 1 db konzerv paradicsom (de lehet paradicsomszósz is)
  • 25 dkg sajt 
  • 1 csomag lasagne tészta

Hozzávalók a besamel mártáshoz:
  • 10 dkg vaj (én szoktam csalni és kicsit több vajat beletenni)
  • 10 ek. liszt
  • 1 liter tej
  • só, fehérbors, szerecsendió
Elkészítés:

A hagymát és a fokhagymát apróra vágjuk, a répát és a fehérrépát aprítógépben felaprítjuk. A szalonnát is apróra vágjuk. A szalonnát kevés olajon elkezdjük pirítani, majd amikor zsírjára sült, hozzáadjuk a hagymát és a fokhagymát is. Amikor a hagymák szépen megpirultak, de nem égtek! Akkor hozzáadjuk a húst is. Elkezdjük együtt pirítani. Amikor a hús szépen kifehéredett, akkor adjuk hozzá a felaprított répát és fehérrépát is és még pirítjuk így egy kicsit (5 perc). Utána sózzuk, borsozzuk és hozzáöntjük a vizet. Így fedő alatt főzzük. Kb. 15 perc után hozzáadjuk a paradicsomkonzervet is. Ha egészben vannak a paradicsomok, akkor felszeleteljük és lével együtt adjuk a husihoz. Megszórjuk bazsalikommal és oregánóval is. Készre főzzük, kb 25-30 perc alatt.
Amíg ez készül, elkészítjük a besamel mártást is.
A vajat felolvasztjuk, rászórjuk a lisztet és folyamatos keverés mellett világos barnára pirítjuk. A tejet forraljuk fel és öntsük a lisztes keverékhez. Folyamatosan kevergessük még 1-2 percig főzzük, sózzuk, borsozzuk, majd amikor szép sűrű lett, készen is van. A végén belereszeljük a szerecsendiót és összekeverjük.

HA minden kész, összeállítjuk a lasagnet:
Alulra kenünk egy kis husis szószt és besamelt is. Erre jönnek a tészták. A tésztákat szépen lefektetjük, hogy mindenhol fedve legyen a tálunk alja. A tésztára besamell, hús és megint tészta. Addig folytatjuk, amíg van tészta és feltét. Vigyázzunk, a tetejére maradjon egy szép adag besamell. A tetejét a végén szórjuk meg reszelt sajttal, majd alufóliával letakarva tegyük be a sütőbe az ételt.
Előmelegített sütőben, 108 fokon, alsó-felső sütésen sütöttem 1 órán keresztül. Az utolsó 20 percet már alufólia nélkül, hogy szépen rápiruljon a sajt.



Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hamis Stroganoff (gomba nélkül)

Kukoricás-tejszínes karaj szeletek

Pestós csirkecomb, zöldséges bulgurral