Karácsonyi mandulás

Az abszolút kedvenc sütemény.
Családi recept, még a nagymamámtól, aki sajnos már 21 éve nincs közöttünk. De az emlékek és ízek örökké élnek. :)

Hozzávalók:

  • 30 dkg darált mandula
  • 4 tojás
  • 7 dkg rétesliszt
  • 15 dkg margarin (vagy vaj)
  • 15 dkg cukor
  • 20 dkg porcukor
  • víz
  • 7 dkg vaj!!
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • zsír+liszt a tepsi kikenéséhez


Elkészítés:

15 dkg cukrot habosra keverünk 15 dkg margarinnal és 15 dkg darált mandulával. A 4 tojást szétválasztjuk és a fehérjéből kemény habot verünk. A habot óvatosan hozzákeverjük a mandulás masszához. Hozzáadjuk a 7 dkg réteslisztet is és jól elkeverjük. Tehetünk bele egy kávéskanál sütőport is, attól csak könnyebb lesz a tészta. Egy jól kizsírozott és lisztezett tepsibe öntjük a masszát, elegyengetjük és 10 percig sütjük. A sütő legyen előmelegített, max. 180 fokos. Sütő függő, én csak alsó sütésen sütöttem, de így kb. 12-15 percet sült és nem 10-et.
Utána a 4 tojás sárgáját 15 dkg porcukorral csomómentesre keverünk és rákenjük a meleg tésztára. Újabb 10 percre visszatesszük sülni. Amikor kész, akkor a tojásos massza megkeményedik és szépen világos sárgával válik. Látni fogjuk, de elég neki az a 10 perc.
Hagyjuk kihűlni.
Amikor kihűlt, akkor 7 dkg mandulát 2 evőkanál forró vízzel leforrázunk és 7 dkg vajjal, valamint 5 dkg porcukorral elkeverünk. Ezt rákenjük a hideg süti tetejére. A végén a maradék mandulát elkeverjük 1 csomag vaníliás cukorral és megszórjuk vele a sütinket. 2 hétig eláll.

Készítettem már sózatlan mogyoróból is, azzal is nagyon finom. A mogyoró kicsit zsírosabb, mint a mandula, talán kicsit nehezebb lesz a sütemény belőle. Talán dióval is meg lehet próbálni, de azzal még nem próbáltam.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hamis Stroganoff (gomba nélkül)

Kukoricás-tejszínes karaj szeletek

Pestós csirkecomb, zöldséges bulgurral