Bazsalikomos csirkemell bulgurral és borban párolt zöldségekkel, fűszervajjal bolondítva

Ahhoz a bizonyos fűszervajhoz itt van ám a csirkemell is. A kettő egyben az igazán isteni, egészséges és kiadós vacsora. A Zúr megnyalta mind, a 10 ujját utána...

Hozzávalók a csirkemellhez:

  • egy szép nagy csirkemell, kb. nálam 1 kg volt (bevallom, nem szoktam lemérni)
  • bazsalikom
  • fél citrom leve
  • só, bors
  • olívaolaj
Hozzávalók a párolt zöldségekhez:

  • fél csomag mexikói zöldségkeverék, lehet fagyasztott is
  • 1 konzerv zöldbab
  • 2 dl száraz bor
  • 5 gerezd fokhagyma
  •  só, bors 
  • olívaolaj
Hozzávalók a bulgurhoz:
  • egy bögre bulgur
  • 2 bögre víz (az a bögre, amivel a bulgurt is mértük)
  • egy húsleves kocka
  • kis olívaolaj

Elkészítése a csirkemellnek:

A fűszereket (só, bors, bazsalikom) keverjük össze fél citrom levével. Én egy elég szemcsés masszát kaptam, de jól be tudtam dörzsölni a csirkemellet vele. A csirkemellet megtisztítjuk és vékony szeletekre vágjuk. Aztán bedörzsöljük a fűszeres masszává és kicsit pihentetjük (10 perc). Forró olívaolajon készre sütjük.

Elkészítése a párolt zöldségnek:

Szerintem érdemes ezzel kezdeni. Én itt kicsit megbonyolítottam a dolgokat, ugyanis a konzerv zöldbabom tulajdonképpen már készen volt, így azt nem nagyon kellett főznöm. Viszont szerettem volna plusz ízt adni neki, így egy deci borral, egy deci vízzel és 5 gerezd fokhagymával felforraltam, majd félre tettem. A fokhagymát darabokra vágtam persze. :)
A fagyasztott zöldség-mixet olívaolajon elkezdtem pirítani. Ha nincs időnk, akkor kiolvasztani sem kell, úgyis kiolvad a hőtől. Amikor már szépen elkezd összeesni, akkor teszek rá egy deci bort, kicsi sót és borsot illetve ízlés szerint vizet. Ez is lehet kb egy deci, de nem kell, hogy a folyadék ellepje a zöldségeket, max. a háromnegyedükig érjen. Készre főzöm őket fedő alatt, közben néhányszor megkeverem. Amikor készen lesz, össze lehet önteni a babbal, de a levet szűrjük le és csak annyit hagyjunk rajta, hogy ne legyen száraz. Ha nem öntjük össze, az sem baj, de találáskor ügyeljünk arra, hogy a zöldségeket lé nélkül tegyük a tányérra. :)

Elkészítése a bulgurnak:

A bulgurt egy kevéske olívaolajon megpirítom. Amikor már szép színe van, de még nem égett oda, akkor öntöm fel vízzel. Teszek bele egy húsleves kockát és készre főzöm. Én úgy szoktam, mint a riszt, tehát amikor a bulgur már beszívta a vizet, akkor elzárom és a fedőre teszek még 2 konyharuhát. Ezt kb. 15 percig így hagyom. Mindig nagyon finom puha lesz a bulgur.

Találáskor a korábbi posztban olvasható fűszervajból tettem a húsra. A hideg fűszervaj szépen szeletelhető és nagyon jól kiegészíti a csirkemellet.
Favorit étel lesz.
Kb. 1 óra alatt elkészíthető az egész.


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hamis Stroganoff (gomba nélkül)

Kukoricás-tejszínes karaj szeletek

Pestós csirkecomb, zöldséges bulgurral