Borsófőzelék fasírttal, ahogyan mi szeretjük.

Most kiadósat, finomat és sok emberre kellett főznöm. Ráadásul idősebbeknek is, így valami hagyományosabbat szerettem volna kitalálni. Egy jó főzelék + fasírt kombóval szerintem nem lehet melléfogni.

Hozzávalók a főzelékhez:
  • 1 kg borsó (nálam fagyasztott)
  • 5 dl hideg tejszín
  • 5 dl hideg tej
  • (vagy a tejszínt és a tejet egy 1 l tejjel lehet helyettesíteni)
  • 6 evőkanál liszt
  • 2 evőkanál cukor
  • 2 dl víz
  • olaj
Elkészítés:
A borsót a kevés olajon elkezdjük párolni. Adunk hozzá két kanál cukrot és egy teáskanál sót, valamint 2 dl vizet. Fedő alatt puhára főzzük, néhányszor megkeverjük. Amikor puha a borsó, akkor lisztből és tejből habarást csinálunk. Én kb 5-6 evőkanál lisztet és 2-3 dl hideg tejet kevertem csomómentesre, de őszinte leszek, nem mértem. A borsóhoz adjuk a tejszínt, a tejet és a habarást. Jól elkeverjük, figyelünk rá, hogy ne legyen csomós. Ha nem találjuk elég sűrűnek a főzeléket, akkor liszt + tej keverékéből készítsünk habarást még. Én azt szeretem ha sűrű és nem folyik. Álljon meg benne a kanál. :) Utána megkóstoljuk és ha kell, utána ízestjük cukorral, sóval. Hagyjuk egyet összerottyanni az egészet és elzárjuk. Minél tovább főzzük, annál keményebb lesz a borsó. A cukor és a só mennyisége ízlés kérdése, mindenképpen kóstoljuk meg!!

Hozzávalók a fasírthoz:
  • fél kg darált sertéshús
  • 6 szelet kenyér
  • víz (csak a kenyér áztatásához kell)
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 2 közepes tojás
  • só (vagy ételízesítő), bors
  • zsemlemorzsa 
Elkészítés:
A kenyeret vízbe áztatjuk, de ne addig, hogy teljesen szétmáljon. Lehet tejbe is, nem lesz sok különbség ízben a kettő között. A kenyér mennyisége függhet attól, mennyire zsíros a husink, illetve, hogy ki mennyire szereti zsírosan, husisan, esetleg "kenyeresen". Én jobban szeretem, ha sok benne a kenyérke.  Az áztatott kenyeret kis darabokra szaggatjuk és hozzáadjuk a darált husihoz, majd a zsemlemorzsa kivételével az összes hozzávalót jól összegyúrjuk. 
Ha összeállt a masszánk, akkor kis golyókat formálunk belőle, megforgatjuk a zsemlemorzsában és bő olajban kisütjük. Az olaj ne legyen túlhevítve, mert akkor nem fog átsülni a fasírt közepe. Meleg legyen, de ne túl forró. Ahogyan beteszem a zsiradékba a fasírtokat, villával kicsit lenyomkodom őket, hogy laposabbak legyenek és ne legyen golyó alakjuk. Így szoktam meg, így szeretem. :)

Képet később töltök fel!


Megjegyzések

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Hamis Stroganoff (gomba nélkül)

Kukoricás-tejszínes karaj szeletek

Pestós csirkecomb, zöldséges bulgurral